Optymalne miejsce dla osoby siedzącej przy stole w restauracji, pubie, kawiarni
- Prostokątne i kwadratowe stoły są bardziej ustawne i łatwiej jest dostosować ich rozstawienie do odpowiednich warunków w lokalu. Na przykład stoły mogą być łatwo przestawiane i zestawiane ze sobą tworząc większe dla większej ilości klientów.
- Okrągłe stoły są bardziej komfortowe lecz potrzebują większej przestrzeni w restauracji, kawiarni, pubie.
- W restauracjach o wysokim standardzie bardzo często są używane stoły okrągłe
Legenda do diagramu A – miejsce do przejścia (50- 70cm) B – miejsce na krzesło (45-55cm) C – miejsce obok stołu 15-30cm) D – szerokość stołu E – długość stołu F – miejsce dla gościa
Miejsce przy stole potrzebne dla gości.( wymagana przestrzeń dla jednej osoby )– Są trzy standardy: F1 – 50 cm ( niezbędne, minimalne – dla fast-food lub miejsc gdzie właściciel zakłada szybszą rotację klientów ) F2 – 60 cm ( typowy standard restauracyjny ) F2 – 70 cm ( wysoki komfort – ekskluzywne restauracje )
|